top of page

Bronnenwijzer

Consortium Beroepsonderwijs_Logo met witruimte.png

De BronnenWijzer is dé plek voor betrouwbare en relevante informatie over studiebronnen die perfect aansluiten bij jouw studie. Met onze catalogus helpen we je om snel en eenvoudig de juiste bronnen te vinden.

 

Waarom kiezen voor BronnenWijzer?

  • Gericht op jouw studie: Vind bronnen die specifiek zijn afgestemd op jouw opleiding en vakgebied.

  • Betrouwbare kwaliteit: Alle bronnen worden zorgvuldig gecontroleerd op relevantie en studie waarde.

  • Breed aanbod: Voor elke studiefase hebben we iets passends.

  • Gebruiksvriendelijk: Zoek en filter eenvoudig op thema, niveau en type bron.

Voor wie is BronnenWijzer?
BronnenWijzer is er voor studenten, docenten en professionals die op zoek zijn naar hoogwaardige bronnen om te studeren, les te geven of kennis te verdiepen. Start jouw zoektocht naar de beste studiebronnen vandaag nog en word wijzer met BronnenWijzer!

Items met Werkproces filteren
Items met Thema filteren
Onderwerpen
Sub-onderwerpen

Antibiotica

Antibiotica zijn medicijnen tegen een ontsteking door een bacterie. Antibiotica helpen niet tegen een ontsteking door een virus. ... Antibiotica kunnen bijwerkingen geven, zoals misselijkheid en huiduitslag. Slik antibiotica zoals op het recept staat. Bel je huisarts als je toch zieker wordt of meer dan 3 dagen koorts houdt.

Leesniveau:

3

Pulmonale hypertensie

Pulmonale hypertensie is niet hetzelfde als hypertensie. Hypertensie betekent hoge bloeddruk in de rest van het lichaam, niet in de longen. ... Soorten pulmonale hypertensie Er zijn vijf groepen pulmonale hypertensie. Pulmonale arteriële hypertensie (PAH). De kleine longslagaders zijn vernauwd door vermeerdering van de gladde spiercellen.

Leesniveau:

5

Overzicht van alle hart- en vaatziekten

Stel je vraag aan onze voorlichters Chat via de chatknop onder in beeld (10.00 tot 16.30 uur) Bel met een voorlichter: 0900 3000 300 (9.00 tot 13.00 uur, € 0,05 per minuut) We zijn bereikbaar van maandag t/m donderdag, met uitzondering van feestdagen.

Leesniveau:

2

Colitis ulcerosa

Colitis ulcerosa betekent letterlijk een ontsteking van de dikke darm (colon = dikke darm, -itis = ontsteking), waarbij zweren gevormd worden (ulcerosa). ... colitis ulcerosa is nog niet geheel bekend.

Leesniveau:

5

PIJN OP DE BORST (ANGINA PECTORIS)

Angina pectoris, of kortweg angina, is dus een wurgende pijn op de borst door een hartziekte. ... Stabiele angina pectoris Stabiele angina pectoris betekent dat de pijn op de borst niet zomaar opkomt maar zich telkens voordoet bij een bepaalde inspanning.

Leesniveau:

5

Verslikken

Aandachtspunten Verslikken in dik vloeibaar en vast voedsel komt minder vaak voor, maar levert een groter gevaar op dan verslikken in dun vloeibaar voedsel. ... Het slaan onderbreekt het hoestritme en dat is niet goed. Geef geen slokje water na het verslikken: dit maakt het alleen maar erger. De hoestprikkel kan dan weer uitgelokt worden.

Leesniveau:

4

Wet langdurige zorg (Wlz) | Verpleeghuizen en zorginstellingen

Hoe komt iemand in aanmerking voor langdurige zorg uit de Wlz? Het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ) beoordeelt of iemand in aanmerking komt voor zorg vanuit de Wlz. ... Dan geeft het CIZ een zogeheten Wlz-indicatie af. Dit is een besluit waarin staat dat iemand recht heeft op langdurige zorg. Lees meer: Hoe regel ik een Wlz-indicatie voor langdurige zorg?

Leesniveau:

4

Fragiele X Syndroom

Bij de geboorte zien kinderen met fragiele X syndroom er meestal net zo uit als iedere andere baby. Als het kind opgroeit kunnen de kenmerken van fragiele X syndroom duidelijk worden. ... Informatie over de behandeling kun je vinden in de patiënteninformatie Fragiele X syndroom .

Leesniveau:

4

Urineweginfecties

7219-Urineweginfecties Blaasontsteking, prostaatontsteking en nierbekkenontsteking zijn urineweginfecties. ... In de folder ' Urineweginfecties ' van de Nierstichting leest u hoe urineweginfecties ontstaan, welke klachten u kunt ervaren en hoe de behandeling eruit kan zien.

Leesniveau:

4

De betekenis van een psychiatrisch verpleegkundige voor mensen met een psychotische kwetsbaarheid

Het is van belang dat de verpleegkundigen de wensen van de patiënt kent en er ook naar handelt, dat de verpleegkundigen observeren en tijdig signalen opmerken en bij escalatie de patiënten een veilige ... Toegangspoort Bij de vaak geblokkeerde overgang tussen binnen-en buitenwereld kan de verpleegkundige als toegangspoort fungeren.

Leesniveau:

4

ASE-model: van attitude, sociale invloed en eigen-effectiviteit naar intentie tot gedrag – Allesoversport.nl

Het ASE-model Het ASE-model (De Vries, 1988) is gebaseerd op de Theory of Planned Behavior (Ajzen, 1985) en de Social Learning Theory (Bandura, 1986). ... Om die redenen wordt het ASE-model ook wel bekritiseerd. Het ASE-model is later opgevolgd door het Integrated-change model, ook wel I-Change genoemd (De Vries, 2004).

Leesniveau:

5

15 tips voor het begeleiden van een groepsgesprek of vergadering

goed overleg is goud waard 15 Tips voor het begeleiden van een groepsgesprek Teamchange 18 februari 2013 Een goede begeleider is voor een groep die in gesprek gaat een zegen. ... Tips voor het groepsgesprek Geef een heldere inleiding, zodat men weet wat de bedoeling van het gesprek is.

Leesniveau:

5

Adviesgesprek

Adviesgesprek - Problemen, aandachtspunten en tips Een adviesgesprek kan in de vorm zijn van een consult (consultatie), hulpverlening (counseling) en procesconsultatie; vormen die in de praktijk soms door ... eigen betekenis en competentie (onderschatting of overschatting) - Onderschatting van de problematiek of ernst van de situatie. - Negeren van de gevoelsmatige aspecten. - Geven van adviezen en technische richtlijnen

Leesniveau:

5

Kunnen we voorkomen dat coronapatiënten op de IC terechtkomen?

Unieke situatie De plotselinge ontstekingsreactie in de longen wordt ARDS genoemd. Tot voor kort was ARDS voor wetenschappers moeilijk te onderzoeken. ... 'Nu is er één bekende oorzaak van ARDS: COVID-19.

Leesniveau:

5

obesitas

Van overgewicht bij volwassenen is sprake bij een BMI van ≥ 25 tot < 30 kg/m². ... Kinderen De behandeling van kinderen met (ernstige) obesitas bestaat net als bij volwassenen uit een GLI, bestaande uit een samenhangend aanbod van interventies gericht op voeding, beweging en gedragsverandering

Leesniveau:

5

Wat is het verschil tussen een voorbehouden handeling en een risicovolle handeling?

Lees ook In 10 stappen een moeilijk infuus inbrengen Wat is het verschil tussen een voorbehouden en een risicovolle handeling? Wat zijn risicovolle handelingen? ... Risicovolle handelingen zijn handelingen die bij de uitvoering van de handeling …

Leesniveau:

4

MS

Vaak begint MS met moeheid en minder goed zien met 1 oog. Bij MS werken sommige zenuwen niet goed meer. Veel bewegen is goed. Eet gezond. Stop met roken.

Leesniveau:

3

Kennisbundel Vraaggericht werken

Lesmateriaal over vraaggericht werken Met de kennisbundel in de hand kun je meteen leerlingen of medewerkers meer vraaggericht laten werken. ... Downloads - Kennisbundel Vraaggericht werken (pdf) - Powerpoint lesmateriaal Vraaggericht werken (Powerpoint) - Docentenhandeling bij les Vraaggericht werken (Word) Lesmateriaal - Houdingskaart: de zorgvrager

Leesniveau:

4

Werkblad Beschrijving Interventie

Levert een bijdrage aan de ontwikkeling en vernieuwing van de rehabilitatiemethodiek, door beroepsrelevante ontwikkelingen in de samenleving en een vertaalslag kunnen maken naar de instelling en haar ketenpartners ... De ouderrol: behoefteonderzoek en rehabilitatiemethodiek. In: A. Plooy, S. van Rooijen en J. van Weeghel(Red.). Psychiatrische rehabilitatie. Jaarboek 2008-2009: 199 - 208. Amsterdam, SWP.

Leesniveau:

5

Grensoverschrijdend gedrag in de zorg

Daarbij heeft maar liefst één op de drie verpleegkundigen last heeft van seksuele intimidatie op het werk. ... Normen en waarden in de zorg De beroepsethiek, ofwel de waarden en normen die leidend zijn in het dagelijks handelen, is voor zorgverleners vastgelegd in de Nationale Beroepscode van Verpleegkundigen en

Leesniveau:

5

Een goed voorbeeld van een overdracht via SBARR

Dit filmpje is een fictief voorbeeld van een patiëntoverdracht volgens de SBARR-methodiek en de regionale SBARR-afspraken.

Leesniveau:

5

Dementie

Voorlezen Wat is dementie? Dementie is een hersenaandoening waarbij het verstandelijk functioneren geleidelijk achteruitgaat. De ziekte is onomkeerbaar en over het algemeen progressief. ... Oorzaken dementie Het is (nog) niet bekend wat de oorzaken van dementie zijn. Wel blijkt dat wanneer je ouder wordt, de kans op de hersenaandoening toeneemt.

Leesniveau:

4

Microsoft Word - DOS vragenlijst en invulinstructie.doc.doc

SCHAAL EINDSCORE = TOTAAL SCORE DEZE DAG / 3 ⇓ < 3 geen delier DOS SCHAAL eindscore ≥ 3 waarschijnlijk delier  M.J. ... Schaal eindscore wordt berekend door de totaal score deze dag te delen door 3; de DOS eindscore ligt tussen de 0 en 13 − een DOS Schaal eindscore < 3 betekent dat de patiënt waarschijnlijk niet delirant

Leesniveau:

5

Communicatieproblemen

Verstaanbaarheid Compensatiestrategieën Samenvatting van het artikel Als er sprake is van een verminderde functie van de spieren die betrokken zijn bij het spreken, kan het spreken verminderen in kwaliteit en verstaanbaarheid.

Leesniveau:

5

Psycho-educatie

Voor wie is psycho-educatie? ... Soorten psycho-educatie Er zijn verschillende soorten psycho-educatie. Samen met je behandelaar kies je de beste vorm. Psycho-educatie samen met leeftijdsgenoten. Zij hebben dezelfde diagnose.

Leesniveau:

3

Visie

In de gesprekken kwamen bijvoorbeeld naar voren: - eigen regie / autonomie - de relaties met dierbaren en sociale contacten - gezondheid - veiligheid Bij iedereen kan de kwaliteit van leven van moment ... ‘Hij herkent de pijn en voelt daar in mee, dat is ook al een steun. Ik leun op hem. Vraag hem over dingen die ik niet meer weet. Ik zou niet zonder kunnen. Hij is mijn steun en toeverlaat’.

Leesniveau:

3

PDL: Passiviteiten van het Dagelijks Leven

Passiviteiten van het Dagelijks Leven (PDL) Passiviteiten van het Dagelijks Leven (PDL) ‘Passiviteiten van het dagelijks leven’ ook wel afgekort als PDL, is een methode, bestaande uit een complex van handelingen ... Theoretische uitgangspuntenPassiviteiten in het dagelijks leven wijkt af van de traditionele benadering waarbij activering in het dagelijks leven (ADL) centraal staat.

Leesniveau:

5

Hartfalen

Bij hartfalen pompt uw hart minder bloed rond dan normaal. U wordt snel moe als u zich inspant. U voelt zich snel buiten adem en benauwd. Uw voeten en enkels worden dikker. ... Hartfalen is meestal niet te genezen. U kunt zelf veel doen. Bijvoorbeeld gezond eten met weinig zout en regelmatig bewegen. Als u te zwaar bent, probeer af te vallen.

Leesniveau:

2

Warme zorg

Doelgroep ‘Warme zorg’ is geschikt voor de oudere mens met dementie met procesverschijnselen die variëren van licht tot zeer ernstig. ... Dit betekent dat ‘warme zorg’ toepasbaar is bij elke vorm van dementie.Wijze van toepassing Bij warme zorg staat niet zozeer de hoedanigheid van de therapie, maar de aard van de zorg centraal; namelijk

Leesniveau:

4

ABCDE-kaart

Terug Deze kaart is een checklist bij spoedeisende situaties in de eerstelijn. Het is afhankelijk van de situatie welke interventies daadwerkelijk kunnen worden verricht.

Leesniveau:

3

Missie – NVS

Meer over de Europese ambities en ontwikkelingen kunt u lezen op de website: www.euse.org Supported Employment als visie en kwaliteitsmodel staat als verbindend element centraal in de kennisuitwisseling ... Op het domein van Jobcoaching en de werkwijze Supported Employment hebben wij het aanbod om ervaren en geschoolde jobcoaches te certificeren.

Leesniveau:

5

Veelgestelde vragen

Je kunt meer over ons leren op onze 'Over ons'-pagina en door onze blogs en nieuwsupdates te lezen. Je kunt ook contact met ons opnemen als je specifieke vragen hebt. ... Waar zitten jullie verzorgings- en verpleegtehuizen?

Leesniveau:

4

Subcutaan injecteren

Uw arts heeft met u besproken dat het gewenst is dat u of uw mantelzorger u subcutaan gaat injecteren. Injecteren is gemakkelijk aan te leren. In de folder wordt beschreven hoe u te werk gaat. ... Uw arts heeft met u besproken dat het gewenst is dat u of uw mantelzorger u subcutaan gaat injecteren. Injecteren is gemakkelijk aan te leren. In de folder wordt beschreven hoe u te werk gaat.

Leesniveau:

3

Meer regie dankzij totale communicatie

Totale communicatie Dvd plus boekje. Ontwikkeld door Merel Holleman en José Bechtold. ... Daar is ook informatie op te vragen over de scholing Totale communicatie.

Leesniveau:

5

Atriumfibrilleren

✅ Atriumfibrilleren: Oorzaken, Symptomen en Behandeling | Verpleegkunde Uitleg In deze video bespreken we atriumfibrilleren (boezemfibrilleren), een veelvoorkomende hartritmestoornis.

Leesniveau:

5

Vroege herkenning en behandeling van de vitaal bedreigde patiënt

2.1 Spoed Interventie Systeem 2.2 Afferente interventies 2.3 Efferente interventies 2.4 Borgingscomponent 13 2.1 Spoed Interventie Systeem Om sterfte bij patiënten met bedreigde vitale functies te verminderen ... De expertgroep is van mening dat bij een patiënt met acute bedreiging van vitale functies, snelle consultatie van een clinicus met ervaring in de behandeling van kritisch zieke patiënten de zorg voor deze

Leesniveau:

5

Hier moet je op letten bij decubitus

Ik heb decubitus in alle soorten en maten voorbij zien komen. Ik schrik niet snel meer.” Waarom is deze vernieuwde richtlijn zo belangrijk? ... “Bij de behandeling van decubitus werk je in een multidisciplinair team. Er kunnen verpleegkundig specialisten, diëtisten, ergo- en fysiotherapeuten, artsen of medisch specialisten betrokken zijn.

Leesniveau:

4

Na de ingreep

Intensieve zorg Soms is het noodzakelijk dat u na de operatie extra zorg, speciale bewaking of een behandeling nodig heeft.

Leesniveau:

5

Community Support

Materiaal Het volgende materiaal is beschikbaar over de interventie Community Support. - Handboek Community Support, geschreven door L. Mur, uitgegeven in 2015 door Leuker.nu. ... Effectonderzoek Er zijn drie effectonderzoeken gedaan naar de interventie Community Support.

Leesniveau:

5

Uitleg maatregelen

Bij een volledige beperking van de bevoegdheid kan de werkervaring die is opgedaan tijdens het bevel niet meetellen voor herregistratie. ... Zie verderop bij ‘Maatregelen in relatie tot herregistratie’.

Leesniveau:

5

10 tips voor het houden van een groepsgesprek

Home › 10 tips voor het houden van een groepsgesprek 6 november 2015 Bij het organiseren en leiden van een groepsgesprek moet je met andere dingen rekening houden dan bij een individueel interview . ... Een aantal tips voor het houden van een groepsgesprek: 1. Begin op tijd met de organisatie van de groepsgesprekken. Anders loop je het risico dat niet voldoende mensen kunnen.

Leesniveau:

3

De AVG in het kort

Doelbinding Organisaties mogen persoonsgegevens alleen verzamelen met een gerechtvaardigd doel. Dat doel moet specifiek zijn en vooraf uitdrukkelijk zijn omschreven. ... Dat houdt bijvoorbeeld in dat de verwerking van de gegevens moet passen bij het doel. En dat de organisatie niet meer gegevens mag verwerken dan noodzakelijk is om dat doel te bereiken.

Leesniveau:

5

Tuchtrecht | Het complete overzicht (2024)

Het doel van deze rechtspraak: het bewaken van de patiëntveiligheid en de kwaliteit van de beroepsuitoefening. Op deze pagina lees je meer over wat tuchtrecht inhoudt. ... Wist je dat verzorgenden niet onder het tuchtrecht vallen? Wel kunnen ze strafrechtelijk vervolgd worden wanneer ze zich niet houden aan de wet- en regelgeving.

Leesniveau:

5

Positieve Gezondheid

Hoe ga je in gesprek over Positieve Gezondheid en wat betekent het voor de zorg voor de cliënt? Lees er meer over en bekijk de 6 pijlers van Positieve Gezondheid. Wat is Positieve Gezondheid? ... Tips over positieve gezondheid Praktijkvoorbeelden van positieve gezondheid Agenda Er zijn geen agenda-items gevonden

Leesniveau:

4

Een beetje Triple-C werkt niet

Leestijd: 3 minuten Auteur: Peter Siebesma Triple-C gaat uit van menselijke behoeften Triple-C is een visie en methodiek voor de begeleiding en behandeling van mensen met een beperking die daarnaast gedrags ... En dat Triple-C haar vruchten afwerpt is geen vraag meer, gezien het grote aantal instellingen waar de methodiek al tot relevante verbeteringen heeft geleid.

Leesniveau:

5

Tuchtrecht

Daarmee helpen deze uitspraken bij het verbeteren van de zorg. ... Dit kan bij het College van Beroep.

Leesniveau:

5

Vitale functies van de mens

Nieuws De vitale functies van de mens zijn de meest belangrijke functies in het lichaam. Deze houden het lichaam in leven. ... Vitale functies worden gemeten in de ABCDE systematiek, bij spoedeisende hulp of op een verpleegafdeling. Of bij andere meetinstrumenten in de zorg en bij klinisch redeneren .

Leesniveau:

5

Automutilatie

Leeswijzer Wat is Automutilatie? Als iemand zichzelf verwondt, spreken we van automutilatie. ... Zo wordt automutilatie een vorm van non-verbale taal, een manier om een boodschap over te brengen. Automutilatie heeft een verslavend effect.

Leesniveau:

5

Interne oncologie

Telefoon : (010) 704 02 52 Op de polikliniek Interne oncologie richten onze specialisten zich op de behandeling van kanker met medicijnen. We behandelen de tumor maar bestrijden ook de symptomen. ... Tijdens uw bezoek aan de polikliniek Interne Oncologie wordt u gezien door een internist-oncoloog of een verpleegkundig specialist. Onze spreekuren

Leesniveau:

4

Wat is coping? Duidelijke uitleg en 7 Coping Strategie voorbeelden

12/04/2021 Je zult vast wel bij jezelf en je naasten herkennen dat iedereen anders reageert op bijvoorbeeld stress , werkdruk , een scheiding , lichamelijke pijn, angst of geldzorgen .

Leesniveau:

4

bottom of page